Dricks och lönerna i restaurangbranschen
För servitriser och servitörer på restauranger över hela världen är dricks en möjlighet till extra inkomst. I vissa länder är dock dricks mera nödvändigt än i andra. Ett tydligt exempel är USA, där dricksen inte anses vara en extra bonus ovanpå en redan bra lön, utan räknas som en del av deras lön som betalas direkt av kunderna istället för av arbetsgivaren. Dricks är med andra ord helt nödvändigt för att serveringspersonal i USA ska kunna leva på sitt jobb, och där anses 25 procent vara en rimlig procentsats att dricksa. I andra länder, till exempel Japan och Kina, är det precis tvärtom – där anses det oartigt att lämna dricks. Och i Frankrike är dricksen oftast redan inräknad i notan.
Att så olika kutymer gäller kring dricks runt om i världen kan göra att man känner sig osäker även på hemmaplan. Detta gäller kanske särskilt om man äter middag ute med ett sällskap, där alla har sin egen uppfattning om vad som är lagom. En vanlig konsensus är att runt 10 procent dricks är normalt i Sverige. I de nordiska länderna säger dock egentligen traditionen att man kan lämna dricks om man är nöjd med servicen och med maten, men att det inte är ohyfsat om man inte dricksar. Trots det är det något som uppskattas av de som jobbar i branschen, till exempel Eva Gustafsson som jobbar på restaurangen Moccasin i Malmö. Hon menar att lönerna i branschen är låga, och att dricksen därför har jättestor betydelse.
Oavsett om du brukar lämna dricks eller inte när du är nöjd ska du tänka på att inte lämna någon dricks alls när du är missnöjd. Att lämna bara lite dricks för att man är missnöjd skickar blandade signaler, och säger varken att du är nöjd eller missnöjd.
Ett sätt att slippa bry sig om dricks och hur mycket man ska lägga är att äta middag hemma istället. Om du vill ha tips på recept och inspiration för att hitta nya rätter du kan prova på hemma, för att få en mer restauranglik upplevelse, kan du gå in på Matklubben.nu.