Yrken med bäst löneutveckling

Det är många faktorer som spelar in när du väljer yrke och utbildning. Du behöver naturligtvis utgå från dina egna intressen och talanger. Samtidigt ska du hålla ett öga på situationen på arbetsmarknaden, ingångslön och löneutvecklingen för det yrke du är intresserad av. Att ha en säker anställning och en god löneutveckling påverkar inte bara ditt köp- och sparutrymme – det är också viktigt om du exempelvis vill låna pengar till en bostad, renovering eller bil.

Yrken med bra löneutveckling

Professorer, läkare och nationalekonomer är tre exempel på expertyrken med extremt höga löner jämfört med snittet i Sverige. Men det finns också mer otippade yrkeskategorier som har bra löneutveckling. Gemensamt för de flesta är att de kräver högskoleutbildning eller yrkeshögskoleutbildning och att det råder en stor efterfrågan på arbetsmarknaden. Här är några exempel på yrken du ska välja om du vill vara säker på att få en bra löneutveckling:

  • Lärare har under senare år haft en väldigt bra löneutveckling. Idag ligger snittlönen för en ämneslärare på gymnasiet på cirka 40 000 kronor och för specialpedagoger ännu högre. Eftersom det råder fortsatt lärarbrist i landet kommer den goda löneutvecklingen troligtvis att fortsätta.
  • Sjuksköterska är kanske inte ett yrke som förknippas med god löneutveckling men faktum är att bristen på sjukvårdspersonal börjar synas i lönekuvertet även för denna yrkeskategori. Speciellt specialistsjuksköterskor har ett mycket gott förhandlingsläge.
  • Optiker har under senare år haft den bästa löneutvecklingen av alla yrkeskategorier – lönen har i snitt ökat med över 40 procent mellan 2014 och 2019.
  • Inköpare och upphandlare har en god arbetsmarknaden och ingångslöner på nästan 40 000 kronor i månaden. En YH-utbildning på 2 år inom inköp och upphandling är därför en god investering för den som vill ha en bra löneutveckling.